Solar3GW’nin Hazırladığı “TarımGES” Raporunun Lansman Etkinliğinde Dr. Özden’in Sunumu

ODTÜ GÜNAM Modül Teknolojileri Birimi Koordinatörü ve Dr. Öğretim Üyesi Talat OzdenSolar3GW firmasının hazırladığı “TarımGES” raporunun lansman etkinliğinde “Tarıma Entegre Fotovoltaik Sistemler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Dr. Özden, sunumunda, fotovoltaik sistemlerin tarıma entegrasyonu sürecinde, iklim ve tarımsal ürün bazında doğru tasarım yönteminin belirlenmesinin önemli olduğuna ve bunun için ArGe çalışmaları ile elde edilecek veri setlerinin oluşturulmasının zorunlu olduğuna değindi. Ayrıca bu alanda gerekli verilerin üretilmesi için ODTÜ GÜNAM’ın Ankara (Ayaş), Bursa (Mustafakemalpaşa) ve Kayseri illerinde 4 adet pilot tesis kurmak içn proje çalışmaları olduğunu ifade etti. Solar3GW firmasının da desteklediği ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü – TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ortaklığında yürütülecek olan Konya (Meram) ilinde planlanmış 5. pilot tesis projesinin değerlendirmesinin devam ettiğinden de söz etti.

Bu projelerde üretilecek verilerle yürütülen çalışmaların sadece enerji ve tarımsal ürün verimliliğine yönelik olmadığını söyleyen Dr. Özden, bu çalışmaların, bu alandaki bürokratik düzenlemelere ve yeni bir iş modeli geliştirilmesine de katkı verebileceğini vurguladı.

#güneş #enerji #güneşenerjisi #işmodeli #tasarım #veri #tarım #ürün #araştırma #proje #iklim #fotovoltaik #güneşenerjisisantrali #işbirliği #ges